Nagrody i wyróżnienia

Aktualnie asortyment wyrobów tworzą mąki pszenne, żytnie, mąka orkiszowa oraz płaki owsiane, kasze i otręby. Naszym produktem flagowym jest wypiekany na miejscu Chleb z Młyna Żytni na Zakwasie nagradzany m.in. Perłą 2011 podczas Międzynarodowych Targów Polagra-Food w Poznaniu. Jego sławie wśród klientów dorównuje, również wypiekana na miejscu, Bułka Orkiszowa z Rodzynakami.
Nasz żytni chleb, dwukrotnie został wyróżniony na konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo", a Stowarzyszenie Gmin Ślężańskich uznało go za swój produkt lokalny.

Swego czasu gościliśmy w Młynie Jordanów Mikołaja Reya, który podczas odwiedzin
przyrządził "kurczaka upieczonego w chlebie" → zobacz video »


O firmie

      "MŁYN USŁUGOWY Zenon Feszczuk" - to mały, rodzinny stuletni młyn w Jordanowie Śląskim, obecnie prowadzony przez Zenona Feszczuka, młynarza w czwartym pokoleniu, którego pradziadek przed II Wojną prowadził młyn pod Trembowlą.
Konstrukcja i wyposażenie młyna wskazują, że pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Zachowały się m.in. triery graniaste używane do odsiewania otrąb od mąki. Przed wiekiem napędzano je silnikiem na gaz koksowniczy uzyskiwany z tzw. suchej destylacji węgla, była to wówczas nowoczesna technologia. Dziś mamy napęd elektryczny, ale część dawnych urządzeń pozostała na pamiątkę. Takie małe rodzinne muzeum. W naszym młynie wciąż bez zarzutu pracują przedwojenne mlewniki do rozdrabniania ziarna i odsiewacze do oddzielania otrąb. Zboże przechowuje się tu w starych drewnianych pojemnikach, a sita czyści szczotkami z końskiej grzywy (-syntetyczne się nie sprawdzają...).
W workach przechowujemy Mąkę Jordanowską, czyli pszenną, żytnią oraz orkiszową.
Oprócz mąki oferujemy także płatki owsiane, kasze i otręby oraz pieczywo własnego wyrobu - chleb żytni i bułkę orkiszową.
Sekretem dobrego żytniego chleba jest jakość. Trzeba mieć dobrą mąkę, od tego się zaczyna. Dobra mąka bierze się z dobrego zboża, dlatego my jesteśmy w tej korzystnej sytuacji, że mamy młyn i współpracujemy z okolicznymi rolnikami, którzy produkują zboże. Mamy więc możliwość wyboru i selekcji zboża.
Fani jordanowskiego chleba i bułeczki wiedzą, że do młyna najlepiej zajechać we wtorki oraz piątki, i to po wcześniejszym telefonie. Bo bochenków niewiele, a chętnych nie brakuje.