Chleb z Młyna Żytni na Zakwasie

Naszym produktem flagowym jest wypiekany na miejscu Chleb z Młyna Żytni na Zakwasie nagradzany m.in. Perłą 2011 podczas Międzynarodowych Targów Polagra-Food w Poznaniu.
Nasz żytni chleb, dwukrotnie został wyróżniony na konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo", a Stowarzyszenie Gmin Ślężańskich uznało go za swój produkt lokalny.

Podczas odwiedzin we młynie Mikołaj Rey
przyrządził "kurczaka upieczonego w chlebie" → zobacz video »


Proces produkcji

      Nasz chleb wymaga czasu, powstaje w dwa dni, ale dzięki temu trzyma potem "fason" przynajmniej przez tydzień. Zaczyna się od wyprowadzenia zakwasu z żytniej mąki, która fermentuje w dzieży. - To tzw. zaczątek, który kiedyś mięsiło się w dzieżach z lipowego drewna. Długo wierzono, że dzieża musi być z pnia drewna powalonego przez piorun, bo to miało gwarantować, że w drzewie nie zostały żadne grzyby, robaki, bakterie. Do zaczątku oprócz letniej wody można dodać skórkę od chleba oraz kminek, który zawiera substancję ułatwiającą fermentację (-są to tzw. dzikie drożdże). Dolewamy też trochę koniaku, który z kolei prowokuje niezbędną fermentację alkoholową.
Z żytniego zaczątku powstaje przedkwas, potem kwas i ciasto, do którego dorzuca się niewiele mąki pszennej, słonecznik i siemię lniane. Zanim ciasto trafi do pieca, przez kilka godzin leżakuje w kamionkowych foremkach.
W naszym Jordanowskim młynie nie używamy drożdży, tylko naturalnie fermentujący zakwas, który działa korzystnie na florę bakteryjną. A zamiast pszenicy -żyto, bo nie zawiera glutenu, jest lepiej przyswajalne, ma sporo błonnika, wapnia, a mało cukru. Pszennego we młynie nie pieczemy. Żytni chleb jest lepszy bo ma więcej wapnia i innych cennych składników mineralnych, a mniej cukrów. Dlatego pszenne wypieki nie są wskazane dla cukrzyków, natomiast żytnie jak najbardziej.
Asortyment wyrobów tworzą wszystkie gatunki mąk pszennych i żytnich oraz otręby. Pieczywo i mąkę można nabyć w wielu punktach sprzedaży we Wrocławiu, Sobótce oraz bezpośrednio we Młynie, w Jordanowie Śląskim.