Swego czasu gościliśmy w Młynie Jordanów Mikołaja Reya, który podczas odwiedzin
przyrządził "kurczaka upieczonego w chlebie" → zobacz video »
"MŁYN USŁUGOWY Zenon Feszczuk" - to mały, rodzinny stuletni młyn w Jordanowie Śląskim, obecnie prowadzony przez Zenona Feszczuka, młynarza w czwartym pokoleniu, którego pradziadek przed II Wojną prowadził młyn pod Trembowlą.
Konstrukcja i wyposażenie młyna wskazują, że pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Zachowały się m.in. triery graniaste używane do odsiewania otrąb od mąki. Przed wiekiem napędzano je silnikiem na gaz koksowniczy uzyskiwany z tzw. suchej destylacji węgla, była to wówczas nowoczesna technologia. Dziś mamy napęd elektryczny, ale część dawnych urządzeń pozostała na pamiątkę. Takie małe rodzinne muzeum. W naszym młynie wciąż bez zarzutu pracują przedwojenne mlewniki do rozdrabniania ziarna i odsiewacze do oddzielania otrąb. Zboże przechowuje się tu w starych drewnianych pojemnikach, a sita czyści szczotkami z końskiej grzywy (-syntetyczne się nie sprawdzają...).
W workach przechowujemy Mąkę Jordanowską, czyli pszenną, żytnią oraz orkiszową.
Oprócz mąki oferujemy także płatki owsiane, kasze i otręby oraz pieczywo własnego wyrobu - chleb żytni i bułkę orkiszową.
Sekretem dobrego żytniego chleba jest jakość. Trzeba mieć dobrą mąkę, od tego się zaczyna. Dobra mąka bierze się z dobrego zboża, dlatego my jesteśmy w tej korzystnej sytuacji, że mamy młyn i współpracujemy z okolicznymi rolnikami, którzy produkują zboże. Mamy więc możliwość wyboru i selekcji zboża.
Fani jordanowskiego chleba i bułeczki wiedzą, że do młyna najlepiej zajechać we wtorki oraz piątki, i to po wcześniejszym telefonie. Bo bochenków niewiele, a chętnych nie brakuje.